DeFi-opas (2024)

DeFi (Decentralized finance) on yksi lohkoketjuteknologioiden suurimmista trendeistä, ja monet uskovat niiden ohittavan perinteisen rahoitusmaailman tulevina vuosikymmeninä.

DeFi lyhyesti

  • DeFi-järjestelmät käyttävät uutta kehittyvää lohkoketjuteknologiaa ja pyrkimyksenä on poistaa keskitetyt laitokset rahoituspalveluiden tapahtumakohdista.
  • Vuonna 2021 DeFi-investoinnit ylittivät ensimmäistä kertaa 100 miljardia euroa. Alan asiantuntijat odottavat kasvun jatkuvan eksponentiaalisesti kustannustehokkaiden rahoitustuotteiden ansiosta.
  • Suurimpia ja tunnetuimpia DeFi-äppejä (DApp) on mm. AAVE, Uniswap, Maker, OpenSea ja Kyber Network.
Trezor Model One

Trezor Model One

Säilytä DeFi-tokeneitasi turvallisessa kryptolompakossa. Trezor Model One tukee useita markkinan suurimpia DeFi-tokeneita.

Mikä on DeFi?

DeFi (Decentralized finance), eli hajautettu rahoitusjärjestelmä, viittaa lohkoketjuteknologioiden päällä toimiviin keskittämättömiin rahoituspalveluihin.

DeFi on vastakohta on CeFi:lle (Centralized Finance) – keskitetyille rahoituspalveluille – joita tarjotaan perinteisten pankkien ja muiden rahoituslaitosten kautta.

DeFin käyttäjät pääsevät käsiksi perinteisiin rahoituspalveluihin keskittämättömässä verkossa, jossa pystyy mm. lainaamaan, tienaamaan korkoa ja vaihtamaan omaisuutta muihin kryptovaluuttoihin. DeFi-palveluiden suurimmat hyödyt on niiden nopeus, kustannustehokkuus ja rahoitus-instrumenttien jatkuva nopeatempoinen kehitys.

DeFi-järjestelmissä käyttäjät voivat suorittaa rahoitustapahtumia minuuteissa tai sekunneissa hajautettujen rahoitussovellusten kautta ilman maksuja, joita pankit ja muut rahoitusyhtiöt veloittavat palveluidensa käytöstä.

DeFi myös tarjoaa paremman läpinäkyvyyden ja vähemmän riippuvuutta vain yhteen markkinatoimijaan. Järjestelmät on avoimia kaikille, vaatimatta erityisiä lupia tai tilejä.

Järjestelmissä on siis monia etuja perinteisiin rahoitusjärjestelmiin verrattuna, ja tulevaisuudessa todennäköisesti yhä suositumpi vaihtoehto rahoituspalveluiden käyttäjille.

Mikä on DApp?

Lohkoketjuapplikaatioita kutsutaan yleisellä nimellä DApp (Decentrealized application). DApp on lohkoketjussa toimiva ohjelmisto, joka ei tarvitse keskitettyä tietokantaa toimintoihinsa.

Sen sijaan DApp:t pyörivät eri lohkoketjujen, kuten Ethereumin päällä.

DAppeja on monenlaisia, joista hajautettu rahoitus (DeFi) on yksi. Muita DAppeja on esimeriksi: GameFi ja NFT:t.

Nykyään suurinosa maailman hajautetun rahoitusjärjestelmän projekteista toimii Ethereum-ekosysteemissä. Muita lohkoketjualustoja DeFi-systeemeille on mm EOS, TRON, Solana, Polkadot, Algorand ja Cardano.

DeFin tulevaisuus

Hajautetut rahoitusjärjestelmät kehittyvät ja kasvavat räjähdysmäisesti.

Maailmanlaajuisesti, DeFi on alana kuitenkin täysin sääntelemätön ja ekosysteemi kärsii vielä useista infrastruktuurihäiriöistä, hakkereista ja yleisistä huijauksista.

Nykyiset lait on laadittu eri taloushallintoalueiden mukaan, joista jokaisella on omat sääntönsä. Ollessaan täysin keskittämätön, DeFi-järjestelmät ei ole minkään yksittäisen maan tai maanosan vastuulla.

On siis vielä täysin määrittämätöntä, kuka on vastuussa DeFi-sovellusten yli tapahtuvien talousrikoksen tutkimisesta.

Trezor Model One

Trezor Model One

Säilytä DeFi-tokeneitasi turvallisessa kryptolompakossa. Trezor Model One tukee useita markkinan suurimpia DeFi-tokeneita.

Kryptomarkkinat.com

Yhteydenotot: [email protected]

Helppolukuista tietoa suosituimmista lohkoketjuteknologioista – yksi lohko kerrallaan.

© 2024 Kryptomarkkinat.com

Kryptomarkkinat.com
Logo