Dogecoin (DOGE)

Dogecoin (DOGE) on vuoden 2013 joulukuussa luotu kryptovaluutta, jolla ei sen luomisen yhteydessä ollut mitään virallista käyttötarkoitusta.

Dogecoinin loivat täysin huumorimielessä IBM:n ohjelmistosuunnittelijat Billy ”Shibetoshi Nakamoto” Markus sekä Jackson Palmer. He halusivat pilkata sen aikaista, varsin spekulatiivista kryptomarkkinaa. Tuloksena oli Dogecoin, joka vuosia myöhemmin aloitti meemikryptojen buumin. 

Dogecoin kurssi

dogecoinDogecoin
0,138468
0,138468
0.35%

Dogecoin lyhyesti

  • Kryptovaluutta ja vaihdonväline.
  • Meemikolikoiden esi-isä.
  • Lohkoketju julkaistiin vuonna 2013.
  • Konsensusalgoritmina Proof of Work (työntunniste).
  • Käsittelee n. 33 siirtoa sekunnissa. Vertaa Bitcoin 7 ja Ether 15.
  • Uusi lohko syntyy minuutin välein.
  • Elon Muskin ja Mark Cubanin erityisesti rakastama kryptoprojekti.

Dogecoinin historia 

Dogecoinilla on yllättävän pitkä historia, joka ulottuu aina vuoteen 2013 asti. Billy Markusin aivopierusta lähtenyt Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen pilkka löysi paikkansa erityisesti Redditin yhteisössä. Dogecoinin juuret ulottuvat itseasiassa Bitcoinin ohjelmistokoodiin, sillä se on Bitcoinin haaran haara. Toisin sanoen Dogecoin haarautui Litecoinista, joka haarautui 2011 vuonna Bitcoinista. Dogecoin on siis teknisesti Bitcoinin lapsenlapsi. 

Konsensusalgoritminaan Dogecoin käyttää Bitcoinilta tuttua työntunnistetta (eng. Proof of Work). Se tuottaa kuitenkin nopeammin lohkoja, jonne siirrot rekisteröidään. Itseasiassa 10 kertaa nopeammin kuin Bitcoin, sillä uusi lohko lisätään ketjuun minuutin välein. Jokaisesta uudesta lohkosta myönnetty palkkio on 10 000 DOGE:n arvoinen.

Tällä hetkellä Dogecoinille ei kuitenkaan ole asetettu enimmäislevikkiä. Eli noin 5 miljardia DOGE:a lasketaan liikkeelle joka vuosi. Dogecoinin suurin vahvuus on ehdottomasti sen halvat siirtokulut, erityisesti niinsanottuihin mikromaksuihin. Sitä voi siis siirtää varsin halvalla myös euro- tai dollarimääräisesti pieniä määriä. 

Dogecoin-yhteisö on ystävällinen ja hauska

Dogecoinin symboli on Shiba Inu -rotuinen koira, joka on myös varsin suosittu koirameemi ”doge”.

Doge
Doge

Valuutta mainostaa itseään hauskana ja ystävällisenä nettivaluuttana. Se on kokenut historian saatossa lukuisia räjähdysmäisiä kurssinousuja, jotka ovat kuitenkin aina päätyneet jyrkkään laskuun.

Vain noin neljä viikkoa lanseerauksensa jälkeen Dogecoin koki myös ensimmäisen takaiskunsa, kun kryptolompakko Dogewallet hakkeroitiin. Seurauksena miljoonia kolikoita putsattiin lompakoista vilpillisesti. Dogecoin-yhteisö todisti tapauksen jälkeen olevansa nykyisen sloganin arvoinen, sillä he aloittivat varainkeruun kattamaan varastetut varat. Tempaus sai nimekseen ”SaveDogemas” ja levisi nopeasti erityisesti Twitterissä. Varastettuja varoja vastaava määrä saatiin kerättyä noin kuukaudessa kasaan.

Dogecoinin käyttö

Muiden kryptovaluuttojen tapaan DOGE on vaihdon väline. Sille ei kuitenkaan ole selkeää käyttötarkoitusta Bitcoinin tai Ethereumin tyyliin, vaan se tunnetaan meemikolikkona.

Vuonna 2021 Dogecoin sai kuitenkin valtavaa huomiota, kun Elon Musk, Mark Cuban, Snoop Dogg ja Gene Simmons twiittasivat aiheen ympärillä.

Erityisesti Musk otti Dogecoinista twiittailun harrastuksekseen ja tapasi myös sen pääkehittäjiä. Musk liikuttikin twiiteillään DOGE:n kurssia lukuisia kertoja vuoden 2021 aikana. Hän myös ilmoitti vievänsä Dogecoinin kirjaimellisesti kuuhun. BBC:n artikkelin aiheesta voit lukea englanniksi Musk’s SpaceX to launch dogecoin moon mission

Mark Cuban ilmoitti myös aiheesta innostuneena, että hänen NBA-seuransa Dallas Mavericks hyväksyy DOGE:a ottelulippuihin ja fanituotteisiin. Vuoden 2022 puolella Elon Musk ilmoitti, että DOGE käy maksuvälineeksi valikoituihin Teslan tuotteisiin. Vakavampaa käyttötarkoitusta sille ei kuitenkaan ole vielä löytynyt, vaikka sitä voidaan käyttää vaihdon välineenä.

Dogecoin Foundation

Dogecoinilla on myös oma säätiö nimeltään Dogecoin Foundation. Vaikka itse valuutta on lähtöisin vitsistä, Dogecoin-säätiön hallituksessa istuu mm. Ethereumin perustaja Vitalik Buterin sekä Elon Muskin asianhoitaja Jared Birchall. Perustajajäsenistä vain Billy ”Shibetoshi Nakamoto” Markus on enää mukana projektissa.

Toinen perustajajäsen, Jackson Palmer sen sijaan jättäytyi kryptomaailmasta pois jo vuonna 2015. Hän tunnetaan rajusta kritiikistään kryptoskeneä kohtaan. Viimeisimmän julkisen avautumisensa hän teki Twitterissä vuonna 2021 kritisoiden kryptovaluuttojen varjopuolta, johon liittyy paljon harhaanjohtavaa markkinointia ja tyhjiä lupauksia.

Mikäli Dogecoin löytää tarkoituksensa esimerkiksi humanitaarisen avun ja hyväntekeväisyyksien puolelta, saattaa se säilyttää miljardien markkina-arvonsa. Muussa tapauksessa sen spekulatiivinen luonne voi saattaa sen hiljalleen unholaan. 

Dogecoiniin sijoittaminen

Dogecoinin historia on monia altcoineija muistuttava vuoristorata. Bull-markkinoiden aikaan kurssihuiput ovat tuottaneet satojen, jopa tuhansien prosenttien tuottoja lyhyessä ajassa. Tässä vaiheessa kuitenkin voittojen realisointi on kiinnostanut valtaosaa sijoittajista ja hinta on jokaisten huippujen jälkeen tullut ryminällä alas.

Dogecoin kurssihistoria
Dogecoinin kurssihistoria 2013-2022

Dogecoiniin sijoittaminen onkin varsin riskialtista ja vaatii markkinoiden oikeaa ajoittamista. Pitkäaikaiseksi sijoituskohteeksi Dogecoin ei oikein sovellu, sillä nousumarkkinoiden tuotot ovat sulaneet kerta toisensa jälkeen. Lisäksi Dogecoinilta uupuu sen pääasiallinen käyttötarkoitus, joka kasvattaisi sen kysyntää tasaisesti. 

Yhteenveto

Dogecoin on kryptovaluutta, joka luotiin vuonna 2013 leikkisänä parodiana vakavammista kryptovaluutoista. Siitä huolimatta siitä on tullut yksi suosituimmista kryptovaluutoista. Tällä hetkellä dogecoin kurssi on ollut epävakaata, ja dogecoin hinta on vaihdellut suuresti. Dogecoinin arvo on kuitenkin noussut merkittävästi, ja sen markkina-arvo on kasvanut huomattavasti.

Dogecoinin kurssi on herättänyt paljon kiinnostusta, ja monet ihmiset ovat miettineet, miten dogecoinin arvo kehittyy tulevaisuudessa. Dogecoinin kurssin nousu on huomattu myös muista kryptovaluutoista erillisenä ilmiönä. Uutta dogecoinia syntyy jatkuvasti, mikä voi vaikuttaa sen arvoon tulevaisuudessa.

Usein kysyttyä

Kannattaako Dogecoin?

Pitkäaikaiseksi sijoituskohteeksi Dogecoin ei sovellu, sillä nousumarkkinoiden tuotot ovat sulaneet kerta toisensa jälkeen. Dogecoiniin sijoittaminen on varsin riskialtista ja vaatii markkinoiden oikeaa ajoittamista. Lisäksi Dogecoinilta uupuu sen pääasiallinen käyttötarkoitus, joka kasvattaisi sen kysyntää tasaisesti. 

 

Yhteydenotot: [email protected]

Helppolukuista tietoa suosituimmista lohkoketjuteknologioista – yksi lohko kerrallaan.

© 2024 Kryptomarkkinat.com

Kryptomarkkinat.com
Logo