Bitcoin (BTC)

Bitcoin (BTC) on vuonna 2009 julkaistu hajautettu, 100% digitaalinen vertaisverkko, lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä maksujärjestelmä sekä kryptovaluutta.

Bitcoin mahdollistaa varojen siirtämisen osapuolelta toiselle ilman kolmansia osapuolia tai välikäsiä.

Bitcoinin ostaminen

Suomalainen kryptovaluuttojen ostamiseen ja hallintaan erikoistunut palvelu Coinmotion on yksi paikoista josta voit ostaa Bitcoineja. Bitcoinin lisäksi Coinmotionin pörssistä löytyy myös muita kryptoja kuten DeFi projekti AAVE, Ethereum ja Litecoin.

Heillä on alalta yli kymmenen vuoden kokemus ja ovat yksi harvoista alan yrityksistä, jolla on Finanssivalvonnan (FIN-FSA) myöntämä maksulaitostoimilupa ja rekisteröinti kryptovaluuttapalveluiden tarjoajaksi.

Coinmotion

Osta Bitcoineja Suomen parhaasta kryptovaluuttapörssistä

Kaikki Kryptomarkkinat.com kautta Coinmotionille rekisteröityneet saavat 50 % alennuksen normaaleista vaihtokuluista ensimmäisen 30 päivän ajan!
Säästä -50% vaihtokuluista

Bitcoin kurssi

bitcoinBitcoin
60.092,65
60.092,65
0.61%

Bitcoin lyhyesti

  • Ensimmäinen lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä kryptovaluutta. Sai alkunsa vuonna 2009.
  • Bitcoin on hajautettu vertaisverkko ja kirjanpito, joka käyttää avointa lähdekoodia. Kuka tahansa voi siis kopioida koodin omiin tarpeisiinsa.
  • Kaikki historialliset siirrot ovat tallennettuna hajautettuun kirjanpitoon, jota solmut(eng. nodes) vahvistavat todeksi.
  • Maailman nopein omaisuusluokka nollasta biljoonaan dollariin.
  • Konsensusalgoritmina on työntunniste (Proof of Work).
  • Bitcoinin white paper löytyy nykyisin myös vapaasti suomennettuna.

Kuka on Bitcoinin keksijä?

Bitcoinin perustaja(t) on pseudonymi Satoshi Nakamoto, jonka oikea henkilöllisyys ei vielä tähänkään päivään mennessä ole selvillä. Bitcoinin julkisesta kirjanpidosta on nähtävissä myös, että Satoshi ei ole koskaan liikuttanut noin 1 000 000 alkuaikoina louhimaansa Bitcoinia.

Kuka on Bitcoinin keksijä?
Kuka on Bitcoinin keksijä?

Bitcoin on finanssimaailman musta hevonen

Nykyisin käytössä olevassa FIAT-rahajärjestelmässä keskuspankit säätelevät liikkeellä olevan rahan määrää. Pieni joukko ihmisiä on vastuussa miljardien ihmisten lompakosta ja tileillä olevien eurojen, dollareiden tai minkä tahansa muiden valuutojen ostovoimasta.

Näin suuri keskitetty valta voi altistaa korruptiolle sekä muun kuin yhteisen hyvän ajamiselle.

Vaikka nykyisellä rahoitusjärjestelmällä on monia etuja ja se on yleisesti ottaen luotettava, siinä on myös joitakin merkittäviä ongelmia joita voitaisiin parantaa:

Hauraus – FIAT-varat on tällä hetkellä keskitetysti pankkien ja hallitusten hallinnassa, jotka voivat helposti aiheuttaa järjestelmään ongelmia. Sota, luonnonkatastrofit tai talouden romahdus ovat tapahtumia milloin järjestelmän valuviat tulevat näkyviin.

Saavutettavuus – Vain pieni osa maailman väestöstä pääsee järjestelmään, ja vain osalla heistä on varaa käyttää sitä.

Epävakaus – Valuutat voivat olla epävakaita, koska ne ovat riippuvaisia luottamuksesta keskuspankkeihin ja hallitukseen.

Inflaatio – Inflaatio on selkeä FIAT-järjestelmän ongelma, sillä joka vuosi raha menettää arvoaan kun uutta rahaa lasketaan markkinoille.

Fiat rahoja
FIAT rahoja

Bitcoinin luojan, Satoshi Nakamoton visio on päinvastainen. Sen sijaan, että rahaa voisi luoda loputtomasti, Bitcoineja tullaan laskemaan liikkelle (louhimaan) vain 21 000 000. Mainitun niukkuuden seurauksena Bitcoinin ostovoima on deflatorinen.

Tämä voidaan todentaa tarkastelemalla Bitcoinin hintaa euroissa tai dollareissa. Arvo on yli kaksinkertaistunut vuosittain, mikäli tarkastelemme hintaa sen julkaisusta alkaen. Käyttötarkoitukseltaan Bitcoin on vakiinnuttamassa paikkaansa digitaalisena kultana. Toisin sanoen siihen uskovat sijoittajat haluavat säilyttää rahalleen ostovoiman ja uskovat sen olevan inflaationvastainen.

Bitcoinia verrataan usein kultaan
Bitcoinia verrataan usein kultaan

Bitcoin aloitti lohkoketjuvallankumouksen

Bitcoinin lohkoketju on hajautettu kirjanpito siihen rekisteröidyistä siirtotapahtumista. Hajautettu tarkoittaa sitä, että keskitetyn järjestelmän sijaan tiedot ovat julkisesti, mutta anonyymisti nähtävissä avoimesta kirjanpidosta (ledger).

Kaikki kirjanpitoon rekisteröidyt tapahtumat jäävät sinne voimaan totuutena. Näin ollen lohkoketju on kaikessa yksinkertaisuudessaan lista tapahtumista Bitcoinin luomisesta alkaen. Totuutta vahvistavat verkon ylläpitoon osallistuvat nodet sekä louhijat.

Lohkoketju
Lohkoketju

Tarkalleen ottaen nodet vahvistavat lohkoketjun historian kokonaisuudessaan muille verkon nodeille ja louhijoille. He myös validoivat uusia lohkoketjun lohkoihin lisättäviä maksuja. Maksu katsotaan todeksi usein jo ensimmäisen validoinnin jälkeen. Osa verkkoa käyttävistä tahoista vaatii kuitenkin jopa kuusi validointia. Henkilön A lähettäessä 1 BTC Henkilölle B, tästä jäisi lohkoketjuun jälki, jota kuuden validoinnin jälkeen olisi lähes mahdoton muuttaa. Maksutapahtuma lisättäisiin seuraavaan lohkoon, joita louhitaan keskimäärin 10 minuutin välein.

Vaikeusastetta ylläpitävä algoritmi varmistaa, että louhijoiden määrän kasvaessa myös lohkon löytämisen vaikeusaste (difficulty adjustment) kasvaa. Louhijamäärän vähentyessä, algoritmi käyttäytyy päin vastoin ja seuraavan lohkon löytäminen puolestaan helpottuu. Jokaisesta uudesta lohkosta myönnetään löytäjälle palkkio, jonka koko on myös täysin ennaltamäärätty ja kiveenhakattu Bitcoinin protokollaan.

Alussa se oli 50 BTC per lohko, mutta se puolittuu noin 4 vuoden välein. Lohkopalkkion puolituksia (halving) on tapahtunut tähän asti vuosina 2012, 2016 ja 2020, jolloin lohkopalkkio tippui 6,25 BTC:iin. Jokaista puolitusta on seurannut vahva nousujohteinen markkina, mikä on aiheuttanut myös kultareunuksisia uutisotsikoita.

Bitcoinin louhintapalkkioiden puolitukset
Bitcoinin louhintapalkkioiden puolitukset

Nousumarkkina on kerta toisensa jälkeen päätynyt myös vahvaan hinnan romahdukseen. Bitcoinin elinikää tarkastellessa puhutaankin usein puolitussykleistä, jotka kestävät noin neljä vuotta kerrallaan.

Bitcoinin arvo on tällä hetkellä suhteellisen korkea, ja sen kurssi vaihtelee jatkuvasti. Bitcoinin markkina-arvo on yksi suurimmista kaikkien kryptovaluuttojen joukossa, ja muun muassa muiden kryptovaluuttojen hintakehitys vaikuttaa myös sen arvoon. Yhden bitcoinin arvo voi ostaa, mutta sen määrä on rajattu 21 miljoonaan.

Bitcoinin hinta on noussut huomattavasti sen jälkeen, kun peer to peer -maksujärjestelmä tuli ensimmäistä kertaa käyttöön. Bitcoinia voi käyttää maksuvälineenä, ja sen käyttö on yleistynyt erityisesti viime aikoina. El Salvador on ottanut käyttöön bitcoinin lailliseksi maksuvälineeksi, mikä on herättänyt keskustelua ympäri maailmaa.

Uusia bitcoineja syntyy jatkuvasti, ja niiden määrä on tarkasti määritelty. Bitcoinin lisäksi myös muiden kryptovaluuttojen arvo on noussut huomattavasti viime vuosien aikana. Elon Muskin kommentit ovat vaikuttaneet paljon btc-kurssiin, ja kaikkien aikojen korkein bitcoinin kurssi on saavutettu juuri hänen aikanaan. Kryptovaluuttojen markkina on reaaliaikainen, ja bitcoinit ovat yksi sen tärkeimmistä komponenteista.

Bitcoinin ominaisuudet

Laaja hajautus: Kaikki Bitcoin-tapahtumat kirjataan julkiseen tilikirjaan, joka tunnetaan nimellä lohkoketju. Verkko perustuu siihen, että ihmiset tallentavat vapaaehtoisesti kopioita pääkirjasta ja käyttävät Bitcoin-protokollan ohjelmistoa. Maailmanlaajuisesti löytyy yli 80 000 solmua, joten on lähes mahdotonta, että verkko kärsisi täydestä käyttökatkoksesta tai tietojen katoamisesta.

Läpinäkyvyys: Uusien transaktioiden lisääminen lohkoketjun pääkirjaan ja Bitcoin-verkon tila tiettynä ajankohtana saadaan konsensuksen avulla ja läpinäkyvällä tavalla protokollan sääntöjen mukaisesti. Kaikki Bitcoin-siirrot ovat myös julkisesti kaikkien nähtävillä.

Globaali vertaisverkko: Vaikka solmut tallentavat ja levittävät verkon tilaa, maksut menevät käytännössä suoraan henkilöltä tai yritykseltä toiselle. Tämä tarkoittaa sitä, että mitään “luotettavaa kolmatta osapuolta” ei tarvita välittäjäksi.

Jokaisen ihmisen käytettävissä: Aivan kuka tahansa kenellä on pääsy internettiin voi käyttää Bitcoinia. Verkko vahvistaa kaikkien käyttäjien transaktiot, jotka noudattavat protokollan sääntöjä, määritellyn konsensusmekanismin mukaisesti.

Pseudo-anonyymi: Bitcoin-tapahtumat eivät sisällä identiteettitietoja. Sen sijaan transaktiot on sidottu satunnaisesti luotuihin aakkosnumeerisiin merkkijonoihin.

Sensuurinvastaisuus: Kaikki Bitcoin-siirrot, jotka noudattavat protokollan sääntöjä, ovat päteviä, koska tapahtumat ovat anonyymejä ja koska käyttäjillä itsellään on bitcoin-varantojensa “avain”, viranomaisten on vaikea kieltää yksittäisiä henkilöitä käyttämästä sitä tai takavarikoida heidän varojaan.

Bitcoin louhinta

Bitcoinin louhinta kuulostaa äärimmäisen monimutkaiselta. Todellisuudessa se on yksinkertainen prosessi, jossa Bitcoin-verkossa olevat louhijat yrittävät arvata 64-numeroisen heksadesimaaliluvun, jota kutsutaan tiivisteeksi (hash). Numero on pienempi tai yhtä suuri kuin SHA256:n (Bitcoinin työn tunniste -algoritmin), tavoitetiiviste.

Louhijoiden järjestelmät käyttävät huomattavaa raakaa voimaa useiden päällekkäin pinottujen prosessoriyksiköiden muodossa ja pyrkivät arvaamaan seuraavan maagisen luvun.

Louhija, joka arvaa tiivistelukua pienemmän tai yhtä suuren luvun ensimmäisenä, palkitaan bitcoineilla.

Numeroiksi puettuna arvauksia on joka sekunti niin astronominen määrä, että sitä on hankala edes käsittää. Elokuussa 2022 sattumanvaraisena päivänä Bitcoin-verkon hashrate, eli arvausten määrä oli 220 miljoonaa terahashia per sekunti. Tämä on 220 miljoonaa triljoonaa, 220 kvintiljoonaa tai 220 000 000 000 000 000 000, joka sekunti.

Bitcoin louhinta on toisin sanoen äärimmäisen kilpailullista. Louhintaprosessi samalla vahvistaa kaikki verkossa tapahtuneet siihenastiset transaktiot, ja tekee siten lohkoketjusta eli pääkirjasta luotettavan.

Lämmitys bitcoin louhinnalla

Yksi suurimmista huolenaiheista, joita viranomaiset esittävät Bitcoinin valtavirran käyttöönoton yhteydessä, on sen energiavaatimukset. Vaikka itse louhintalaitteiden valmistukseen liittyvät innovaatiot ovat auttaneet vähentämään Bitcoin-louhinnan kustannuksia, norjalaisen Arcanen laatima raportti paljastaa jotain, mikä voi kuulostaa uskomattomalta.

Louhintamarkkinoilla on potentiaali muuttaa koko energiateollisuus.

Bitcoinin louhintatoiminnan joustavuus voi olla elintärkeää energiateollisuuden esteenä olevien todellisten ongelmien ratkaisemisessa, kertoo samainen Arcanen tekemä tutkimus. Ne voivat tasapainottaa sähköverkkoja, sillä louhintaoperaatiot ovat äärimmäisen joustavia, eivätkä ne katso kelloa.

Arcane korostaa, että hyödyntämällä bitcoin louhintalaitteiden siirrettävyyttä, louhijat voivat perustaa toimintonsa esimerkiksi öljylähteiden viereen. Arcanen raportin mukaan 1 000 dollarin investointia kohden bitcoin louhinta voi vähentää 6,32 tonnia hiilidioksipäästöjä vuodessa, kun taas tuulivoima 1,3 tonnia ja aurinkoenergia 0,98 tonnia. Bitcoinin louhinta voi lisäksi auttaa energiateollisuutta hyödyntämällä sen sivutuotetta, lämpöä, kotien tai kiinteistöjen lämmityksessä. Bitcoin louhinnasta saatavan lämmön uudelleenkäyttö tarjoaa useita etuja, kuten alhaisempia lämmityskustannuksia. 

Bitcoin-louhinnan hiilijalanjälki

Bitcoin-harrastajien mukaan useimmat kriitikot ovat huonosti perillä kryptovaluutan hiilijalanjäljestä ja bitcoinin louhinnan ympäristövaikutuksista. Kesällä 2022 julkaistun BMC:n (Bitcoin Mining Council) raportin mukaan jopa 59,5% bitcoinista louhitaan uusiutuvalla energialla. Kasvu on 6% vuoteen 2021 verrattuna ja tekee siitä yhden maailman kestävimmistä teollisuudenaloista. Vuoteen 2021 verrattuna bitcoin-louhinnan energiatehokkuus kasvoi huimaavat 46%. Louhijat arvasivat siis lohkopalkkioon oikeuttavaa maagista numeroa enemmän vähemmällä. 

Cambridgen tutkijat ovat lisäksi todenneet, että: ”Bitcoinin ympäristöjalanjälki on tällä hetkellä parhaimmillaankin marginaalinen.” Voidaan jopa väittää, että Bitcoinin louhintaan liittyvät taloudelliset kannustimet edistävät kestävän sekä uusiutuvan energian innovaatiota. Louhijat pyrkivätkin jatkuvasti lisäämään voittojaan alentamalla sähkökustannuksiaan sekä innovaatioiden kautta. Uusiutuvasta energiasta on nopeasti tulossa maailman kustannustehokkain vaihtoehto.

Trezor Model One

Säilytä Bitcoinejasi markkinoiden parhaassa kryptolompakossa

Tallenna ja suojaa salaiset avaimesi markkinoiden parhaan, Trezor Model Onen avulla.

Yhteydenotot: [email protected]

Helppolukuista tietoa suosituimmista lohkoketjuteknologioista – yksi lohko kerrallaan.

© 2024 Kryptomarkkinat.com

Kryptomarkkinat.com
Logo