Stablecoin-opas (2024)

Stablecoinit ovat kryptovaluuttoja, joiden arvo on sidottu jonkin toisen valuutan (useimmiten fiat-valuutan), hyödykkeen tai rahoitusvälineen arvoon.

Stablecoineilla pyritään tarjoamaan vaihtoehto suosituimpien kryptovaluuttojen, kuten Bitcoinin tai Ethereumin kurssiheilahduksille.

Stablecoineista puhutaan kasvavissa määrin myös vakaavaluuttoina.

Tether kurssi

tetherTether
0,949332
0,949332
0.42%

Stablecoinit yleisesti

Vaikka Bitcoin on edelleen suosituin kryptovaluutta, sen hinta tai valuuttakurssi kärsii usein suuresta vaihtelusta. Sen päivänsisäiset heilahtelut voivat olla vaihdonvälineen aseman saavuttamiseksi liian hurjia.

Kaikki tämä volatiliteetti voi olla loistavaa treidaajille, mutta se muuttaa ostojen kaltaiset rutiinitapahtumat riskialttiiksi spekulaatioiksi ostajan ja myyjän kannalta.

Voidakseen toimia maksuvälineenä valuutan, joka ei ole laillinen maksuväline, on pysyttävä suhteellisen vakaana. Kaupankäynnin osapuolten, erityisesti myyjän tulee olla varmoja siitä, että sen ostovoima säilyy lyhyellä aikavälillä. Perinteisten fiat-valuuttojen joukossa yhdenkin prosentin päivittäiset liikkeet ovat tähän asti olleet suhteellisen harvinaisia. Poikkeuksia toki löytyy, esimerkiksi vuoden 2015 tammikuulta, kun Sveitsin frangi räjähti päivässä yli 20% euroa ja dollaria vasten.

Stablecoinit (vakaavaluutat) pyrkivät ratkaisemaan tämän ongelman lupaamalla pitää valuuttansa arvon vakaana monin eri tavoin. Perusteena on kuitenkin luottamus valuutan liikkeellelaskijaan. 

Tether (USDT)

Ylivoimaisesti suosituin stablecoin on Tether (USDT), jonka markkina-arvo yli 10-kertaistui pelkästään vuosien 2020-2022 välillä.

Tether oli otsikoissa samoihin aikoihin epäselvien varantojensa vuoksi, mutta on sittemmin ilmoittanut niistä sivuillaan läpinäkyvämmin. USDT kuuluukin niinsanottuun fiat-vakuutettuihin stablecoineihin, jonka alle myös muut isoimmat vakaavaluutat kuten USDC sekä BUSD lukeutuvat. Varantojen ilmoittaminen sekä auditointi julkisesti ovat korostuneet vuoden 2022 keväällä vahvasti Terran ekosysteemin ja heidän stablecoinin, UST:n romahdettua. 

Tetherin varannot, jotka takaavat pariteetin dollarin kanssa
Tetherin varannot, jotka takaavat pariteetin dollarin kanssa

Fiat-vakuudelliset stablecoinit säilyttävät varantonaan fiat-valuuttaa kuten Yhdysvaltain dollaria tai sitä vastaavia arvopapereita, kuten joukkovelkakirjoja. Tämä takaa ja sitoo stablecoinin arvon mahdollisimman lähelle dollaria. Muita vakuusmuotoja voivat olla jalometallit, kuten kulta tai hopea, sekä raaka-aineet, kuten raakaöljy, mutta useimmissa fiat-vakuudellisissa stablecoineissa varanto on nimenomaan Yhdysvaltain dollareissa. Varantoja ylläpitävät riippumattomat, ulkopuoliset säilytysyhteisöt, ja ne tarkastetaan säännöllisesti. USDT kryptovaluutta onkin pysynyt liimautuneena US dollariin suhteellisen vakaasti.

Muutamia yksittäisiä, suurempia heilahduksia kuitenkin löytyy erityisesti vuoden 2017 bull-markkinalta. Huhtikuussa 2017 USDT näytti huolestuttavia merkkejä tippuessaan 0,913 US dollariin, mutta saavutti pariteetin dollarin kanssa muutamaa viikkoa myöhemmin. Joulukuussa 2017 Tether repesi ylöspäin ja kävi jo 1,078 US dollarissa. Kurssi 1:1 dollarin kanssa korjaantui kuitenkin vain viikossa. Vuoden 2020 lopusta lähtien Tether on pysynyt hyvin tiiviisti liimautuneena US dollariin, eikä suuria poikkeamia ole enää esiintynyt. 

Uusia USDT-kolikoita lasketaan liikkeelle sitä mukaa, kun KYC-vahvistuksen suorittanut käyttäjä vaihtaa fiat-valuuttaa USDT:ksi. Käyttäjä voi olla yksityishenkilö, yritys tai esimerkiksi kryptoja välittävä kauppapaikka. Ostaja saa ne tämän jälkeen lohkoketjun lompakkoonsa ja kierrossa olevien USDT-kolikoiden määrä nousee. Käyttäjän palauttaessa kolikot, myös levikistä vähennetään palautettu määrä kolikoita ja kolikot myynyt henkilö saa korvaukseksi fiat-valuuttaa. Aiheesta on myös video-opas Tetherin sivuilla:

USDC Coin (USDC)

Toiseksi suosituin vakaavaluutta, USDC on Circlen liikkellelaskema kryptovaluutta.

Tetherin tavoin USDC on sidottu dollarivarantoihin tai vastaaviin 1:1 mittasuhteessa. Heidän emoyhtiönsä Circle on jo vakaan aseman saavuttanut fintech-firma. Tetheristä poiketen USDC:n reservit ovat huomattavasti selkeämmät ja suoraviivaisemmat. Heidän liikkeellä olevat dollarit on sidottu ainoastaan suoraan dollareihin sekä lyhytaikaisiin Yhdysvaltojen joukkovelkakirjoihin, eli bondeihin.

Tarkastellessamme USDC kryptovaluutan historiaa sekä sen kiinnitystä dollariin, suurempia heilahduksia on tullut vain pariin otteeseen ja ne ovat olleet maksimissaan 3-4 prosenttia. Suurin poikkeama esiintyi tammikuussa 2020, kun USDC:n kurssi kävi 1,044 US dollarissa.

USDC pariteettiluvut syyskuussa 2022
USDC:n varannot, jotka takaavat pariteetin dollarin kanssa syyskuussa 2022

USDC on saatavilla natiivisti kahdeksassa eri lohkoketjussa: Ethereum, Solana, Avalanche, TRON, Algorand, Stellar, Flow, ja Hedera. Lisää integraatioita on kuitenkin odotettavissa myös lähitulevaisuudessa.

USDC on myös yhdistetty Polygoniin, Fantomiin, NEARiin, Arbitrumiin, Cosmosin ekosysteemiin ja moniin muihin kehittyviin lohkoketjuihin.

Binance USD (BUSD)

Maailman suurimman kryptopörssin, Binancen liikkeellelaskema vakaavaluutta BUSD on fiat-vakuutettu varantojensa puolesta. BUSD on saatavilla heidän omissa BNB Smart Chain sekä Beacon Chain -lohkoketjuissa. Ainoana ulkoisena lohkoketjuna on Ethereum, joskin uusia integraatioita on mahdollisesti tulossa myöhemmin Binancen tiedotuksen mukaan.

BUSD kryptovaluutta on pysynyt historiansa ajan hyvin kiinni dollarissa. Suurin heilahdus nähtiin joulukuussa 2020, kun BUSD kävi 1,052 US dollarissa korjautuen 1:1 suhteeseen jo seuraavana päivänä. Reserveissä heillä on hieman käteistä, joukkovelkakirjoja sekä repo-lainoja, eli takaisinostosopimuksia.

BUSD-varannot vuonna 2022
BUSD-varannot vuonna 2022.

Mihin stablecoineja tarvitaan?

Miksi vakaavaluuttoja ylipäätään tarvitaan, jos niiden arvo on sidottu fiat-rahaan? Yhä globaalimpaan talouteemme suunnitellut vakaavaluutat ratkaisevat teoriassa muutaman keskeisen ongelman, jotka estävät rahanvaihdon nykyisessä järjestelmässä.

Ensinnäkin stablecoinien käyttäjät eivät tarvitse useita kansainvälisiä pankkitilejä lähettääkseen kryptovaluuttaa ystävilleen muissa maissa, vaan he tarvitsevat vain yhden kryptolompakon. Toiseksi, stablecoinit mahdollistavat todelliset vertaisverkkopohjaiset digitaaliset siirrot ilman, että tarvitaan kolmannen osapuolen välittäjiä helpottamaan transaktioita. Teoriassa vakaavaluutat vähentävät siirtomaksuja, siirtoaikoja ja mahdollisia yksityisyyden loukkauksia, joihin olemme tottuneet keskuspankkijärjestelmän hallitsemassa rahaliikenteessä.

Tämä suora, vertaisverkkomalli auttaa säästämään rahaa, joka muuten menee kolmansien osapuolten välittäjien käsittelymaksuihin ja hallintokuluihin. Joka vuosi maailmantaloudesta – yrityksiltä ja kuluttajilta menee arviolta biljoona dollaria näille bisneksille. Vakaavaluutat ovat siis suora kilpailija rahalähetysfirmoille, kuten Western Unionille, Transferwiselle tai MoneyGramille.

Justus R.

Yhteydenotot: [email protected]

Helppolukuista tietoa suosituimmista lohkoketjuteknologioista – yksi lohko kerrallaan.

© 2024 Kryptomarkkinat.com

Kryptomarkkinat.com
Logo