Ethereum (ETH)

Ethereum on vuonna 2015 perustettu älysopimuksille (Smart contracts) sekä hajautetuille sovelluksille (Dapp=Decentralized application) tarkoitettu lohkoketjualusta, jonka oma valuutta on nimeltään Ether.

Kryptopörsseissä Ethereumista käytetään lyhennettä ETH.

Ethereumin ostaminen

Ethereum on toiseksi suurin kryptovaluutta Bitcoinin jälkeen, ja sillä on useita bitcoinista poikkeavia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä houkuttelevan sijoituskohteen.

Coinmotion

Osta Ethereumia Suomen parhaasta kryptovaluuttapörssistä

Kaikki Kryptomarkkinat.com kautta Coinmotionille rekisteröityneet saavat 50 % alennuksen normaaleista vaihtokuluista ensimmäisen 30 päivän ajan!
Säästä -50% vaihtokuluista

Ethereum kurssi

ethereumEthereum
2.944,75
2.944,75
0.52%

Ethereumin arvon muutokset

Ethereum lyhyesti

  • Älysopimuksille ja hajautetuille sovelluksille suunnattu alusta.
  • Ensimmäinen Ethereum-lohko (genesis block) louhittiin heinäkuussa vuonna 2015.
  • Konsensusalgoritmina aiemmin Proof of Work, 15. syyskuuta 2022 tapahtuneen The Merge:n jälkeen Proof of Stake.
  • Ethereumin natiivi valuutta on ETH. Ethereum kurssi on ollut korkeimmillaan vuoden 2021 marraskuussa.
  • Tavoitteena olla uusi internet, jossa käyttäjät omistavat datansa, ja jonka rahajärjestelmä on sisään rakennettu.

White Paper ja Vitalik Buterin

Ethereumin white paper julkaistiin jo vuonna 2013, mutta virallisesti lohkoketju sai alkunsa vasta vuonna 2015 kun ketjun ensimmäinen lohko louhittiin heinäkuun 30. päivä. Ethereumin perustajana pidetään Vitalik Buterinia (s. 1994), vaikka perustajakaartiin kuuluikin lukuisia muita jäseniä.

Ethereumin perustaja Vitalik Buterin
Ethereumin perustaja Vitalik Buterin

Cardanon perustanut Charles Hoskinson sekä Polkadotin perustajajäsen Gavin Wood olivat molemmat avainjäseniä Ethereumin perustajakaartissa. Vitalik on kuitenkin toiminut Ethereumin keulakuvana alusta asti. 

Ennen Ethereumin perustamista Vitalik vaikutti Bitcoin-yhteisössä ja työskenteli mm. Bitcoin Magazinelle, joka on yksi ensimmäisiä kryptoaiheisia lehtiä.

Bitcoin Magazine kansikuva
Bitcoin Magazinen 10-vuotisjuhlien kansikuva

Skaalautuvuus, älysopimusten puute sekä lohkoketjun lohkon koko olivat suurimpia ongelmia Bitcoin-lohkoketjussa jotka ajoivat Vitalikin omalle tielleen, perustamaan Ethereumia. Vitalik kyllä yritti aikansa muuttaa Bitcoinin protokollaa, jotta sitä voitaisiin hyödyntää myös älysopimuksiin ja lohkot suurenisivat. Mutta verkon muut kehittäjät olivat jyrkästi sitä vastaan.

Lopulta molemmat osapuolet voittivat: Vitalik pääsi toteuttamaan visionsa Ethereumin parissa ja Bitcoin saatiin skaalautumaan vuonna 2019 sen päälle rakennetun salamaverkon (lightning network) avulla.

Ethereum vs. Ethereum Classic

Lohkoketjun ideana on, että kaikki ketjussa tapahtuneet asiat dokumentoidaan läpinäkyvästi muistiin hajautettuun julkiseen kirjanpitoon. Näin ollen jo tapahtunutta ei voida jälkikäteen muuttaa, eikä esimerkiksi siirrettyjä varoja voida peruuttaa. Verkon ylläpitoon osallistuvat validaattorit sekä konsensusalgoritmi pitävät huolen, että lohkoketjussa on vain yksi totuus historiallisista siirroista.

Ethereum-yhteisö joutui moraalisesti kiperään tilanteeseen vuonna 2016, kun sen lohkoketju hakkeroitiin ja sen hetkiseen kurssiin pohjautuen $50 miljoonaa joutui vääriin käsiin. Ethereum kurssi oli tuohon aikaan vain päälle 10 dollaria. Tapaus tunnetaan nimellä ”The DAO hack”, jonka seurauksena Ethereum jakautui kahtia.

Ethereum classic vs Ethereum
Vanha ketju Ethereum Classic ja nykyinen Ethereum

Alkuperäinen lohkoketju jatkuu vielä tänäkin päivänä nimellä Ethereum Classic (ETC). Ethereum sen sijaan jatkoi omassa lohkoketjun haarukassaan eli hard forkissa projektin alkuperäisellä nimellä. Lohkoketjua jouduttiin peukaloimaan jälkikäteen, jotta maksut saatiin peruttua ja hakkeroidut ETH:t korvattua.

Ethereumista kasvoi lopulta markkina-arvoltaan huomattavasti isompi ja Vitalik jatkoi projektin keulakuvana. Tapaus kuvastaa myös hyvin Vitalikin persoonaa, sillä hän on valmis rikkomaan sääntöjä mikäli tarkoitusperä on yhteisen hyvän puolesta.

Vuonna 2021 Vitalik lahjoitti 5 triljoonaa Shiba Inua Intian koronaviruksen apurahastoon, vaikka varojen piti olla Vitalikilla lukittuna. Tämä romahdutti Shiba Inun kurssin ja esimerkiksi moni retail-sijoittaja kärsi suuret tappiot.

Coinmotion

Osta Ethereumia Suomen parhaasta kryptovaluuttapörssistä

Kaikki Kryptomarkkinat.com kautta Coinmotionille rekisteröityneet saavat 50 % alennuksen normaaleista vaihtokuluista ensimmäisen 30 päivän ajan!
Säästä -50% vaihtokuluista

Ethereumin ekosysteemi

Yleisesti sekä hieman erheellisesti Ethereumia pidetään Bitcoinin suurimpana kilpailijana, vaikka niiden pääasialliset käyttötarkoitukset poikkeavat toisistaan merkittävästi. Jatkuva vertailu johtuu siitä, että Bitcoin ja Ethereum ovat markkina-arvoltaan kaksi ylivoimaisesti isointa kryptovaluuttaa.

Ethereumista puhuttaessa on tärkeää erotella ekosysteemi sen omasta valuutasta, Etheristä, joka toimii lohkoketjun bensana (gas). Etherillä maksetaan esimerkiksi siirtokulut lohkoketjun sisällä. Lisäksi louhinnasta saatava palkkio maksetaan ETH:nä. Tällä hetkellä Ethereum ei ole määrittänyt kattoa louhittaville Ethereille, mikä esimerkiksi Bitcoinin kohdalla on 21 miljoonaa tai Cardanon (ADA) kohdalla 45 miljardia.

Etherin suurin valtti on heidän älysopimusten valtava käyttäjämäärä. Mikäli Ethereumin lohkoketjun käyttöaste jatkaa kasvuaan, myös markkina-arvo kasvaa sitä mukaa kun lisää fiat-valuuttaa vaihdetaan ETH:ksi. 

Ethereum on älysopimusalusta, jota voidaan verrata tietokoneen tai älypuhelimen käyttöjärjestelmään.

Älysopimus

Jos Bitcoin on digitaalinen sijoituskohde, Ethereumin tarkoitus ei suinkaan ole kilpailla tässä kategoriassa. Sen sijaan sen alustalla on valtava verkko älysopimuksia hyödyntäviä projekteja, hajautettuja pörssejä tai vaihtopaikkoja sekä lukuisia tokeneita.

Näistä tunnetuimpia ovat DeFi-projektit AAVE ja Compound (COMP), hajautettu pörssi Loopring (LRC), Crypto.com coin (CRO), tai esimerkiksi stablecoin Tether (USDT).

Konsensusalgoritmina Ethereumilla on sen julkaisusta asti ollut työntunniste (Proof of Work), mutta The Mergen myötä tämä muuttui Proof of Stake -konsensukseen. Toisin sanoen työ korvataan rahalla ja louhinta tapahtuu lukitsemalla (staking) vähintään 32 ETH lukittuun pottiin (staking pool). Kun Ethereumin kurssi nousee tuhansiin dollareihin, harvalla tulee olemaan varaa steikkaukseen omin avuin. Suurimmat pörssit, kuten Coinbase, Kraken, Binance, ja Bitfinex tarjoavat staking-palvelua ETH 2.0 -projektiin epäsuorasti.

The Merge

The Merge, johon aiemmin viitattiin ETH 2.0:na, edustaa Ethereumin execution layerin yhdistämistä uuteen rahan tunniste -konsensukseen eli ’Beacon Chainiin’. Se poisti energiaakuluttavan louhinnan tarpeen ja verkko turvataan nykyään käyttämällä steikattua Ethereum ETH (stETH).

15. syyskuuta 2022 tapahtunut The Merge oli todella suuri askel Ethereumin suuremman vision toteuttamisessa, sillä sen avulla ETH paransi skaalautuvuuttaan. Ethereum kurssi mergen aikaan oli noin 1600 dollaria.

The Mergen jälkeen Beacon Chain alkoi toimimaan konsensusmoottorina Ethereumin kaikelle verkkotiedolle, mukaan lukien execution layerin siirrot ja tilien saldot.

POW -> POS siirtymä havainnollistettuna

Vaikka konsensusalgoritmi vaihtuikin, koko Ethereumin historia syntyajoista lähtien säilyi ennallaan.

Ethereumin arvonnousu deflatorisuuden ja energian säästön myötä

The Mergen myötä Ethereumin energiankulutus putosi arviolta 99,95%.

Siksi louhinnasta (tai ennemminkin validoinnista) tuli huomattavasti halvempaa. ETH:n liikkeeseenlasku tippui samalla edellisestä 4,3 prosentista 0,43 prosenttiin. Kyseessä on hulppea 90 prosentin leikkaus, mikä oli valtava muutos Ethereumin perusteisiin. Tämä yhdistettynä siihen, että ETH:ta ’poltetaan’ eli hävitetään EIP-1559:n jälkeen, tekee Ethereumista deflatorisen valuutan. Ethereum hinta odotetaan nousevan tämän takia lähivuosina.

Tähän perustuen moni spekuloi että Ethereum kurssi nousisi rajusti tulevaisuudessa. Spekulointi näkyi selkeästi optio- ja futuurimarkkinoiden volyymeissa, joissa Ethereum ohitti Bitcoinin heinäkuussa 2022.

Energiasäästö tekee Ethereumista ESG-ystävällisen instituutioille

Kolme kirjainta, jotka voivat ratkaista instituutioiden päätöksiä tulevista positioista: ESG (Environmental, Social and Governance).

Globaalisti 17 biljoonaa dollaria on jo suunnattu niin sanottuun vihreämpään tulevaisuuteen. Suurin osa tästä rahasta kerättiin vuonna 2020. 17 biljoonaa dollaria on valtava luku, mutta tulevaisuudessa se voi olla murto-osa ESG:hen liittyvistä varoista. Sijoitusten odotetaan nousevan 53 biljoonaan dollariin vuoteen 2025 mennessä.

ESG-politiikan kannattajat voisivat olla valmiita ottamaan Ethereumin siipensä alle, jolloin osa 17 biljoonan dollarin ESG varoista siirtyisi suoraan Ethereumin kurssiin. Vain 1 % tuosta määrästä riittäisi kasvattamaan Ethereumin markkina-arvon moninkertaiseksi.

Ethereum sijoituksena

Ethereum on virallistanut paikkansa älysopimusten ja DeFi:n kapellimestarina. Ethereum kurssi ja ketju itsessään kuitenkin vielä etsii itseään, sillä uusi Proof-of-Stake konsensusalgoritmi vasta juuri otettu käyttöön.

Rahapolitiikka on toinen kysymysmerkki, sillä louhittavalle Etherille ei tällä hetkellä ole määritetty kattoa. Tämä karsii väistämättä osan pitkäaikaista, useamman vuoden tuottoa hakevista sijoittajista pois. Toisaalta Etherin stakingin puolelta voi hakea n. 5% vuosittaista tuottoa, jonka päälle tulee mahdolliset tuotot kurssinousuista.

Kilpailun myötä Ethereumilla on varmasti tiukat ajat edessä, sillä kilpailu DeFi- ja Dapp-maailmassa kovenee. Kovimpina haastajina tulevat olemaan Avalanche, Polkadot sekä Solana. Vuodesta 2021 Ether selvisi kuitenkin selkeästi voittajana. Tammikuussa 2021 ostettu ETH olisi tuottanut fiat-valuutassa mitattuna noin 5x tuoton 2021 kalenterivuodelle. Muistathan säilyttää ethereitäsi aina turvallisessa kryptolompakossa.

2020-2021 valtavirran tietoisuuteen nousseet NFT:t ovat myös suurilta osin rekisteröitynä Ethereumin lohkoketjuun.

Ethereum kurssi tulevaisuudessa

Tällä hetkellä Ethereum kurssi on korkealla ja se on selkeästi on yksi maailman suosituimmista kryptovaluutoista. Ethereumin kurssi on noussut merkittävästi viime vuosina. Eth eur-kurssi on helposti saatavilla eri kauppapaikoissa. Ethereumin markkina-arvo on myös noussut huomattavasti, mikä osoittaa sen kasvavan suosion ja kysynnän. Ethereum eth on tunnettu sen avoimen lähdekoodin ja hajautetun lohkoketjun ansiosta.

Miten Ethereum toimii? Ethereum perustuu älykkäisiin sopimuksiin, jotka ovat itse toimivia ohjelmia, joita voidaan käyttää suoraan Ethereumin lohkoketjussa. Ethereum kurssi ja ethereumin arvo ovat herättäneet huomiota myös muiden kryptovaluuttojen joukossa. Ethereum 2.0 on uusi versio, joka on suunniteltu parantamaan lohkoketjun suorituskykyä ja tehokkuutta. Ethereumin lohkoketju on kuitenkin edelleen korkean riskin sijoitus sillä Ethereum kurssi liikkuu rajusti, joten sijoittajien on oltava varovaisia.

Ethereumin käyttötapaukset ovat yhä suositumpia, ja tämä kasvu jatkuu tulevaisuudessa. Lisäksi Ethereumin käyttöönotto DeFi-ekosysteemissä on osoittanut sen potentiaalin rahoitusmaailmassa. DeFi (Decentralized Finance) on hajautettu rahoitusjärjestelmä, joka toimii lohkoketjussa. DeFi mahdollistaa rahoituspalveluiden käytön ilman välittäjiä, kuten pankkeja tai välittäjiä. Tämä tekee rahoituksesta avoimempaa, nopeampaa ja edullisempaa. Ethereumin käyttöönotto DeFi-ekosysteemissä on merkittävä askel kohti hajautettua rahoitusta, ja tämä kasvu jatkuu todennäköisesti myös tulevaisuudessa.

Säilytä Ethereitäsi markkinoiden parhaassa kryptolompakossa

Tallenna ja suojaa salaiset avaimesi markkinoiden parhaan, Trezor Model Onen avulla.

Yhteydenotot: [email protected]

Helppolukuista tietoa suosituimmista lohkoketjuteknologioista – yksi lohko kerrallaan.

© 2024 Kryptomarkkinat.com

Kryptomarkkinat.com
Logo